vrijdag, mei 13, 2005

Moord is een anagram voor droom

Voorspel

Drie mensen blijven achter in een verlaten café . Een stuk in de nacht. Muzak en gedimde lichten. Twee vrouwen, een man. Ze wachten. Zijn twee ex-geliefden.
De vrouwen horen al lang thuis te zijn, maar ze blijven, aangetrokken door de spanning die alleen zij in evenwicht kunnen houden. Het café moet gesloten worden, maar de sleutel is spoorloos. Zo gebeurt het dat er af en toe een zwaarbeschonken late klant komt binnen waaien. De ene vrouw schenkt hem dan bier, op kosten van de zaak.
Er wordt veel gezegd. Meer dan hardop wordt geuit.
De godin voert meestal het woord. Peilend naar de restanten van haar ex-minnaar. Zij zegt : "We zouden de deur kunnen barricaderen" maar bedoelt "Kan je ooit nog hetzelfde voelen als wij toen." Hij knikt alleen maar.

Iedereen zoekt licht 's nachts om half vier. Het donkerste punt in de wereld. Toch moet iemand gaan. "We laten hem gaan" zeggen de vrouwen tegen elkaar, want wie waagt het om deze plaats te verlaten. Tegen hem: "Zou je niet eens proberen iemand te bereiken ?"

Het einde van een grote avond. De zaak is opgeruimd. De tapkranen blinken in het schijnsel van de nachtverlichting. Een wrak van een man zit lijkbleek en zwijgt. Hij overweegt. De godin dirigeert de nacht.

Een telefoon rinkelt eindeloos. "Ik slaag er maar niet in iemand te bereiken." zucht hij.
De twee vrouwen zwijgen. Ze denken niets. Ze voelen: iemand heeft de behoefte gehad zichzelf te overtreffen.
"Zin in een raadseltje?" vraagt hij. "Hoe komt het dat dieren niet verliefd kunnen worden ?"
Hij loopt naar de deur en verdwijnt, slenterend langs het kanaal op zoek naar de sleutel.

Naspel

Moord is een anagram voor droom.
Wat als de dromen de realiteit overnemen. Dromen overvallen je als moordenaars.
En als minnaars. Le temps des assassins.

Haar blonde haar is kleverig van het ingedroogde bloed. Ze ligt op de grond.
In haar hoge voorhoofd een gat. De grootte van een kogel. Bloed loopt langs haar neusvleugels naar haar hals. Ze is alleen. Eindelijk.
Creative Commons Licentie
Op dit werk is de Creative Commons Licentie van toepassing.